‘s Morgens om 7.45 uur ontbijt, om 8.30 uur vertrekken we naar Volterra. Hier wacht een andere (spontane) gids op ons. We krijgen een rondleiding, we zien hier onder andere de ruïne van de thermen. In een deel waren de koude baden, warmere baden en de sauna. Vervolgens ging je weer terug naar het begin om af te koelen. Hierna hebben we even tijd voor onszelf om te lunchen. Ik ga voor de lunch break, nummer 1. Een pizza naar keuze (in mijn geval Margharita) en drinken (cola). Smaakt prima, ze doen rustig aan, maar gelukkig kunnen we ons op tijd bij de groep melden.

Hierna gaan we met de bus naar San Gimignano. Dit wordt het Manhattan van Toscane genoemd, omdat je ver veraf de oude toren als een soort wolkenkrabbers kunt zien. Hier gaan we naar de basiliek. De hele kerk zit hier onder de fresco’s, het ziet er prachtig uit. Ook hierna hebben we nog even tijd voor onszelf. Dat vullen we in door eerst een ijsje te kopen bij de beste ijsmaker (van de wereld?), galeteria di Piazza (www.gelateriadipiazza.com), een hoort met bol vanille, aardbei en limoen. Vooral die limoen is lekker fris.

Hierna lopen we de straat weer naar beneden, om 15.15 ga ik bij Di Minoliti & Vannozzi naar binnen en koop hier nog een t-shirt. Als afsluiter rijden we dit keer niet via de autostrada maar via de binnenwegen naar een huis wat in de buurt van San Gimignano staat, hier hebben we het wijnproeven. We kunnen buiten onder de parasols zitten en eerst een frisse witte wijn proeven, hierna een rode wijn en als laatste nog een rode wijn, maar dan een echte Chianti. Deze is 4 maanden in een vat gerijpt. Hij is dus wat sterker, maar wel lekker. Flink wat medereizigers kopen 1 of een paar flessen, ik ga voor de witte wijn en een fles Chianti. Volgens de eigenaresse heeft het vanaf mei nog niet geregend.

Rond 19.00 uur zijn we weer in het hotel, om 20.00 gaan we eten. Ditmaal pasta, goulash en een gele combinatie wat puree zou kunnen zijn (?) en schijfjes rode biet. Nagerecht is… een stukje taart.